РъкавелиРъкавели - 144

Ръкавели - 144Добави в кошницата »


Цена: 18.00лв.

Код: 144
Ръкавелите...

Какъв е смисълът? Очевидно с копчета е по-удобно, защо тогава ни трябва да стягаме маншетите на ризата с копчета за ръкавели? Просто е по-официално. Този аксесоар се свързва с много официалното облекло, а и дава възможност за по-оригинален завършек на една риза, отколкото са копчетата. Освен това копчетата за ръкавели се правят и по поръчка, могат да имат монограм и т.н. Има различни модели копчета за ръкавели. Общо взето всички са нещо като две копчета, свързани със синджирче. При някои едното копче е по-малко и преминава през двата илика, подобно на обикновено копче. При други едното "копче" е подвижно и се слага, след като синджирчето мине през двата илика. При всички случаи по-голямата и по-красива половина от аксесоара остава от външната страна на ръкава, където може да се види. В повечето случаи двата края на маншета се срещат с вътрешните си страни (тип "целувка"), вместо да се припокриват, както е при маншетите с обикновено зашито копче.

Копчета за ръкавели

Тези малки детайли са една от малкото възможности да бъдем оригинални, когато сме облечени официално. Освен като основно "бижу" към строги костюми обаче, копчетата за ръкавели могат да се използват и като аксесоар с по-неофициални дрехи.

За разлика от повечето мъжки бижута, копчетата за ръкавели са се родили не заради практическа нужда, а като украшение. Това се е случило още през Средновековието. Но едва през 19 век те стават популярни, защото тогава се появяват така наречените "френски маншети".

Френските маншети (маншет – най-долната, по-твърда част на ръкавите на една риза) се отличават от останалите по това, че са двойни и се носят прегънати нагоре. Именно с този тип ризи започват да се носят копчета за ръкавели.

За да има смисъл от копчетата за ръкавели, ризата трябва да е без копчета на ръкавите – вместо копче и илик, на маншетите има само два илика. Има и ризи, които са едновременно и от двата вида – те имат илик от едната страна и илик и копче от другата.

Цялата статия можете да прочетете ТУК.